01 juli 2015 Anchorage - HomerWe worden pas voor het eerst wakker rond 6u30, wat bijzonder laat is voor een eerste nacht na een vlucht in westelijke richting. Bovendien zijn 10 uur tijdsverschil tussen Alaska en België niet weinig en we zijn dan ook blij dat we er al meteen een normale nachtrust opzitten hebben.

Vandaag rijden we van Anchorage naar Homer en onderweg is het de bedoeling om wat view points en enkele kortere hikes te doen.
We rijden hoofdzakelijk langs de Turnagain Arm waar soms beluga's kunnen gespot worden. Daarvoor moet het getijde echter meezitten en we zijn er vandaag niet op het juiste tijdstip.


We nemen de afslag naar de Portage Glacier. We waren daar ook al in 2012, maar toen was het weer zó slecht dat we er amper iets konden zien.Vandaag is het heel wat beter en we kunnen alle gletsjers zien liggen rond Portage Lake.

Nadat we het Begich-Boggs Visitor Center zijn binnen gelopen besluiten we om de eerste, korte, hike van deze vakantie te doen. Het wordt die naar de Byron Glacier. Een zo goed als vlakke trail van zo'n 3 km in totaal, maar met heel mooie uitzichten op deze gletsjer.
Byron Glacier
Byron Glacier
Ook achter ons, schitterende landschappen.We rijden nog iets verder langs de Portage Glacier Access Road van waar we ook een mooi uitzicht hebben over Portage Lake en de omliggende gletsjers.


We rijden vandaag ook onze eerst "dirt road", de Skilak Lake Road. Een echte dirt road is het niet, eerder gewoon een gravelweg. Twee weken geleden was deze weg nog afgesloten wegens de bosbranden (iets waar we vandaag overigens totaal niets van gemerkt hebben), maar nu zou ze weer moeten open zijn.
Er staat inderdaad niets vermeld en we nemen dan ook de afslag. Het is tevens de bedoeling om hier 1 of 2 hikes te doen die naar mooie uitzichtpunten leiden.
We hebben in het Zuidwesten van de VS al honderden kilometers dirt roads gereden, waarvan sommige er echt heel slecht bijlagen, dus de Skilak Lake Road is daarmee in vergelijking echt een autosnelweg, maar uitgerekend hier slaat het noodlot toe: een lekke band. We krijgen een melding op het dashboard en als we uitstappen om te gaan kijken is er geen twijfel mogelijk: dat wordt het wiel vervangen. We horen immers ook de lucht ontsnappen en voelen het zelfs als we er de hand bij houden. Er blijkt een steen tussen de groeven te zitten en door de band gedrukt te zijn.


Van alle buitenlandreizen die we gedaan hebben, kregen we 2x een lekke band en dit toch wel 2x in Alaska (in 2012 was dit in Tok bij het verlaten van het hotel en werd de band dan ook direct hersteld).
Ok, de auto dus aan de kant gezet, de bagage uit de koffer gehaald en het wiel vervangen.

Langer dan een half uur duurde het niet en we waren dan ook snel weer op weg. Ineens echter, zo maar uit het niets, was de weg volledig afgesloten. Geen melding, geen reden waarom, helemaal niets. Gewoon "road closure". Dat was balen want de Skilak Lake Road komt weer op de Sterling Highway uit zodat het eigenlijk een loop is. Nu echter moesten we de hele weg terugrijden. De hikes vielen dan ook in het water en we besluiten direct naar Homer te rijden.

Onderweg zien we nog maar eens dat Alaska het walhalla is voor iedereen die van vissen houdt.En we zien ook onze eerste moose, al is madame niet echt geneigd om zich te laten fotograferen...


Net vooraleer we Homer binnenrijden nog een mooi uitzicht op de Kachemak Bay en Cook Inlet.

Om 18u komen we aan bij het hotel.
De receptioniste is zo vriendelijk om nog even naar Hertz te bellen met de vraag hoe we te werk gaan om de lekke band te laten herstellen. Het blijkt dat we naar om het even welke bandencentrale mogen gaan om, op hun kosten, de  herstelling/vervanging te laten uitvoeren.
Dat komt goed uit want morgen hebben we toch bijna de auto niet nodig vermits we een bear trip geboekt hebben en dat gebeurt met een watervliegtuig.
We gaan dan ook nog eens langs bij Homer Flyout Adventures om af te spreken voor morgen. We moeten er rond 11u zijn en voordien kunnen we dus nog de band laten herstellen.

We gaan ten slotte eten bij Fat Olives, een gezellig restaurantje in Homer waar heel wat locals zijn, wat altijd een teken van deugdelijkheid is.

Het weer: wolken en zon bij 14-19°C. Met uitzondering van een korte, plaatselijke bui bleef het droog.

Overnachting in BW Bidarka Inn
Aantal gereden km: 422


Geen opmerkingen:

Een reactie posten