05 juli 2015 Seward - Kenai Fjords Glacier Cruise

Omdat we niet opnieuw het risico willen lopen om heel lang te moeten wachten op het ontbijt én omdat we vandaag om 9u30 moeten inschepen voor de Kenai Fjords Glacier Tour, hebben we gisteren al lekkere ontbijtkoeken en croissants meegebracht van de Safeway. Zowel bij de receptie als op de kamer is er bovendien gratis koffie, dus we ontbijten op de kamer.
Van daaruit zien we dat er deze nacht/ochtend een ander cruiseschip aangemeerd ligt: de Zaandam, van rederij Holland America Line.


Toen we in 2012 dezelfde cruise deden, was het de ganse dag miezerig weer, alhoewel ons toen verzekerd werd dat dit de beste weersomstandigheden zijn om heel wat wildlife te zien in Resurrection Bay. 
Als we vandaag vertrekken is het droog met hier en daar zelfs een streepje blauw aan de lucht.
We zien dan  nu wel heel wat meer van de omringende bergen, maar we hopen toch ook weer op wildlife.


De boot is nog niet voor een vierde bezet, het zal dus geen probleem zijn om voortdurend rond te lopen en op de juiste plaats te staan voor de foto's, zonder dat er één of andere hoed of kapsel in de weg zit.

We zijn nog maar pas de haven uit of we krijgen al spelende en rustende zee-otters.Iets verder opnieuw heel wat zee-otters. Wat zijn dat toch schattige dieren.

Terugkijkend richting Seward zien we hoe mooi het hier wel is.We varen langs de Bear Glacier, die deel uitmaakt van het gigantische Harding Icefield, waar we gisteren waren. De afgebroken stukken ijs liggen in zee.


Ineens duikt er een ganse school Dall's Porpoise op, een dolfijnachtige die het blijkbaar altijd bijzonder leuk vinden om in de golven van de boot te spelen. Ze zwemmen voortdurend, vliegensvlug, net vóór de boeg van links naar rechts, daarbij luid aangemoedigd door de opvarenden. Heel merkwaardig om zien hoe deze dieren er echt van genieten (en wij uiteraard ook...).


De walvissen kunnen uiteraard ook niet ontbreken. 


Als de staart uit het water komt is dat het signaal dat ze gaan duiken.


We zien een bald eagle.


En opnieuw walvissen.

We passeren de gigantische Holgate Glacier.En de Pederson Glacier.Uiteindelijk komen we bij het verste punt voor vandaag, de Aialik Glacier. We varen tussen de ijsblokken tot bij deze gigant van 1,3 km breed.
Hier blijven we een tijdje liggen met de motoren uitgeschakeld. We horen hoe de gletsjer kraakt (precies zoals bij een onweer) en zien hoe er soms vrij grote stukken naar beneden vallen.Er varen ook enkele kajakkers en als zo'n massa ijs in zee terechtkomt moeten ze zich voor de daaruit voortvloeiende golven uit de voeten maken. 


Wat een prachtige, blauwe kleur heeft deze gletsjer. Een kleur die, zoals we al in 2012 leerden, heel wat duidelijker is bij bewolkt weer dan bij zonneschijn.
Stilaan wordt het tijd om terug te varen, richting Fox Island waar we een dinerbuffet aangeboden krijgen.

We zien ook nu nog grote stukken ijs in het water vallen.
Door een overweldigend landschap varen we eerst naar de broedplaats van de meest fotogenieke vogel van Alaska: de puffin, of papegaaiduiker.Puffins zijn bijzonder schattige vogeltjes en hier zijn ze met tientallen/honderden. Het zijn zeevogels, waarvan ongeveer 60% van de wereldwijde populatie hun nesten bouwt langs de kust van IJsland. Een groot deel van hun leven verblijven de papegaaiduikers op de oceaan.


De koddige vogels hebben een zwart met wit verendek en hebben een felgekleurde snavel die nog het meest doet denken aan die van een papegaai (vandaar de naam). De meeste papegaaiduikers zijn iets groter dan een duif, maar kleiner dan een eend. Het zijn monogame vogels. De mannetjes van de soort zijn de nestenbouwers. De vrouwelijke vogels leggen in het nest slechts één ei. Het duurt 39 tot 43 dagen voordat het uitkomt en er een geel/zwart kuiken wordt geboren. Vervolgens voeren de ouders het jong (de puffling) gedurende één tot twee maanden vis. Na verloop van tijd laten ze het jong in de steek en moet het zichzelf maar zien te redden. In de nacht vertrekken de jongen dan wandelend richting oceaan, waarbij ze uiteindelijk gewoon van de rotsen springen om in het water te geraken. Na vier of vijf jaar zijn de vogels geslachtsrijp, maar en kunnen wel dertig jaar oud worden.Goede vliegers schijnen de vogels niet te zijn. Meestal lijken ze hysterisch met hun vleugels te klapperen en is het alsof ze bezig zijn met het plegen van zelfmoord als ze vanaf de kliffen richting de oceaan daaronder fladderen. Dat tezamen met hun clowneske uiterlijk, maakt dat de vogel er erg aandoenlijk uitzien. Doordat ze tussen de 300 en 400 keer per minuut met hun vleugels slaan, kunnen ze toch een snelheid van 65 km/h bereiken. Beter dan vliegen kunnen de papegaaiduikers duiken en vissen. In hun zoektocht naar vis duiken de vogels tot wel zeventig meter diep.Terwijl iedereen naar de andere kant van de boot gaat omdat daar zeeleeuwen te zien zijn, heb ik precies de indruk van nog een walvis te zien. En inderdaad hoor, meer nog, hij lijkt precies naar mij te wuiven..Als ik naar de andere kant van de boot ga, liggen de zeeleeuwen ook nog altijd te poseren...Op weg naar Fox Island nog heel wat mooie landschappen en walvissen (bultruggen). "And there comes the tail"...We komen ten slotte aan op Fox Island. Hier woont niemand, maar er is wel overnachtingsmogelijkheid in de Kenai Wilderness Lodge.We blijven 1u aan wal, ruim de tijd voor het buffet en een foto van onze boot én kapitein.We komen uiteindelijk om 18u30 terug aan in Seward, op de minuut precies zoals gepland.

Wat een heerlijke dag was dit opnieuw, vol met schitterende landschappen én wild life.
Sommige mensen moeten het gans hun leven stellen zonder "an office with a view". Onze vrouwelijke kapitein kan daarover alvast niet klagen. Zou die 's  morgens ooit met tegenzin naar haar werk gaan...?

Van 2012 wisten we nog dat het bijzonder koud kan zijn tijdens deze cruise, men vaart tenslotte ook tussen het ijs. Als men, zoals wij, veel liever aan dek zit dan binnen in de warmte, volgende aanrader betreffende kledij: thermisch ondergoed (zowel T-shirt als lange onderbroek), gewoon T-shirt/hemd, windstopper, vest. Vergeet daarbij zeker en vast ook geen muts en handschoenen. Op die manier kan je een ganse dag aan dek genieten van de machtige natuur waar je doorvaart. Wij zijn alvast geen 5 minuten binnen geweest.

Morgen is een rijdag richting Denali NP


Het weer: wolken en zon bij 15-20°C. Bij de gletsjer zo'n 10 graden kouder.

Overnachting in Breeze Inn
Aantal gereden km: 0

6 opmerkingen:

 1. Hallo Rudi en zoon,
  Lees ik het nu goed, ik bemerk geen teken van een wasmachine? :)
  Ben benieuwd naar je foto's! Al een wandeling genoteerd vanuit jullie blog!
  Groetjes Jess85 aka Jessica

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu merk ik dat ik dat vergeten te vermelden heb ;-). Het viel redelijk mee, alhoewel de tijd dat we buitengaats stillagen om de Dall's Porpoises te filmen/fotograferen er toch voor enkele te veel aan was. Er was ineens bijzonder veel verkeer richting toiletten en/of achterdek. Zelf waren we ook even van de kaart, maar dat was onze eigen schuld vermits we geen pilletje genomen hadden om reden van "dat zal wel niet nodig zijn bij dat weer". Dan hebben we er ineens 2 genomen en verder geen last meer gehad tot...'s avonds op de kamer we nog amper onze ogen konden openhouden. Toen lazen we op de bijsluiter dat 1 pilletje 8u werkt en slaperigheid kan veroorzaken, tja...

   Verwijderen
  2. Oei, dat is minder... Vrees dat ik het niet meer zie zitten om mee te gaan dan, als het bij beter weer ook erg is. En was dat dan een pilletje dat je op de boot hebt gekocht of touristil? Misschien hebben zij nog sterkere pillen. Hoeveel kost zo een pilletje? Geniet nog van jullie reis! Groetjes

   Verwijderen
  3. Ik zou mij daar echt geen zorgen over maken hoor, Jessica. Wij hebben gewoon te laat dat pilletje genomen. Bovendien gaan ze niet buitengaats als de golven te hoog zijn. Zo vertelde de kapitein dat ze de dag voordien ook hun route hadden moeten aanpassen "for the comfort of our guests".
   Ik denk niet dat Touristil echt helpt tegen zeeziekte. Ik zou dat aan boord kopen en direct eentje nemen, kwaad kan het toch niet. Hetgeen ze verkopen is Bonine, waar weet niet meer hoeveel dit kost.

   Verwijderen
 2. geniet er maar verder van. Ik geniet alleszins van je dagelijks verslag. Groeten, Jo Boey

  BeantwoordenVerwijderen